Earth Hour 2011: It's time to go beyond the hour

Thursday, December 31, 2009

A perfect HOME

Impian di tahun baru 2010

nak lengkapkan rumah, siap ltk gambar ni kat wallpaper laptop.



impian lain, RAHSIA

moga Allah makbulkan.

Its end of the year 2009

Dalam kesibukan kerja tak perasan hari ini dah 31 Disember 2009. Hari terakhir untuk tahun ni.. dalam setahun ni banyak perubahan dalam hidup..

1. Januari
- Bekerja di M****B, amat tertekan. keje melambak, gaji kecik giler. Tiap-tiap hari kerja berulang ke risda n kklw. dah start apply keje baru. main apply je ape-ape kerja.

2. February
- Hantar notis berhenti pada 10 Ferruari 2009, jam 12 malam.
- Panggilan daripada company-company bertubi2 untuk set interview. Antaranya Cosmopoint, Sedania, Infusion, Universe Digital Library, ____ Plantation, anak syarikat Genting, company kat ampang, kat cheras, kat subang, kat cyberjaya (banyak sgt, lupe nama).
- Cermin mata boleh lentur kesayangan patah. Claim tak masuk-masuk. Akhirnya ade gak rezeki untuk buat cermin mata baru. Warna maroon.
- Tiap2 hari busy dgn kerja n slps kerja n weekend g interview.
- End of February badan dah mule sakit2, tiap2 hari duk dlm peti sejuk*, mane tak beku.

3. Mac
- Awal bulan march, satu hari dr pg hingga ptg duk dlm bilik sejuk beku*, blik kje terus demam panas (mula-mula suspect denggi). lepas 3 hari demam dah kebah, tp masih pening dan rase tak stabil, asyik muntah-muntah.
- Minggu kedua masih muntah dan pening, kepala berdenyut-denyut. tak pasti kepala berdenyut sebab demam ke atau sbb terhantuk dinding masa demam.
- Minggu ke-3 masih lagi pening dan sakit-sakit badan. terpaksa berurut satu badan. sakit kepala berkurang. Last-last housemate tlg lumurkan air asam kat kepala..alhamdulillah menjadi, sakit kepala terus hilang lps 3 hari.
- Dalam pening dan MC, sempat lagi pergi interview kat company-company yang panggil.

4. April
- akhirnya usaha tak sia-sia, 5 company call untuk masuk bekerja. setelah berfikir panjang, decide to join ITV-SMG team. based at upm-mtdc. best kerja sini.

5. Mei
- masih di ITV. dah tak buat programming sgt, byk buat keje design n animation.
- balik terengganu for umieRos n umieSal wedding. blik rumah, g pasar gn adik2 beli n makan seafood byk2.
- kembali ke KT, jalan2 sambil snap gambar. banyak perubahan kat terengganu. sempat amik gambar stadium sultan mizan 3 hari sebelum runtuh. (kalau runtuh pada mase tu, saya jadi saksi..hehe..)

6. Jun
- tak ingat.

7. Julai
- my family datang ke sini, duk 3 hari kat rumah. hantar suha kt melaka, jalan-jalan kat melaka. baby hanif asik tanye knp umah kaklong xde sofa, knp kene duk atas lantai.

8. Ogos
- myMoto asik buat hal, asik hang.

9. September
- gi melaka, amik suha accident, 7 jam di hospital serdang, xray.mujur xde pape.
- start melanggan celcom broadband.
- hantar suha
- hantar 2 weeks notice kat ITV.
- gi amik suha kat melaka.
- tukar tayar kereta. dapat seekor siputih comel.
- balik raya kat dungun, balik berdua je dgn suha. ana dan din dah balik awal-awal. bertolak jam 6.30 pagi, sampai kat rumah jam 11.30 pagi. shopping baju raya, majlis berbuka n tahlil kat surau Tok.
- beraya kat dungun dan duyong.
- balik ke KL gn suha din n juju, hantar suha kat melaka, gi ke opis ambil barang-barang n jumpa kawan-kawan. sedih nak tinggalkan ITV.
- mendaftar kerja di tempat baru. jumpa aydae.

10. Oktober
- dapat penempatan. sama ngan aydae. kerja okey, tapi dah lari bidang kerja. lain amat.
- kekadang tensyen, kekadang suka gak kerja ni.

11. November
- dah mula sibuk dengan kerja. kadang-kadang free je.
- myMoto dah makin pening, dan selalu pitam. kadang-kadang koma.
- raya haji kat rumah mamiha.

12. Disember
- balik kampung seminggu. memerap kat rumah layan adik-adikku yang nakal.
- aik..tiba-tiba kene buat sistem pulak..takpela..asah balik otak yang dah nak tumpul..hehe..
- sibuk dengan kursus
- bergelumang dengan huruf-huruf dan nombor..naik juling mata ini..
- myMoto kekadang lumpuh dan koma.
- akhirnya memiliki myTube. wifi dan agps/gps. happy nye rasa.
- dalam bergelumang ngan data-data, jam 6 ptg, bkemas nak balik tetiba teringat, eh..hari ni dah 31 haribulan..cepatnya..alamakkk..dah makin tua.. say bubye to laila, pn hanim n kakjun.
- drive balik..
- ooppsss..jangan lupe..tanamkan AZAM baru.. a new year, a new life, a new environment.. hopefully all my(our) wishes come true. amin..

Friday, November 27, 2009

Salam Aidiladha



27 Nov 2009, beraya di rumah Mamiha kat Taman Maluri Cheras.

Monday, November 23, 2009

miss noName

23 November 2009, saya baru je terima anugerah "miss noName"... rasanya nama saya dah cukup unik.



"diSa" mudah, ringkas, senang dihafal. tapi kenapa akhirnya dapat anugerah "miss noName" gak? huhuuu..terasa kecik hati ini....

can u please say my name?

Saturday, November 21, 2009

Seketika bersama Mr Google

di malam sabtu...amat bosan malam ini. tadi lepas makan hampir-hampir accident. macam-macam masalah melanda. dahla tengah tensyen tak dapat balik raya. tapi takpela, saya prefer tak balik kalau raya kat tempat lain. bosan yang amat. rindunye kat ma, ayah, adik-adik semua. tapi kalau raye kat situ, buatpe. dulu tu lah tempat bermain, tempat jatuh, tempat mandi-manda, tempat cari etok, tapi semua dah jd kenangan.

raye ni tak dapat nak apply cuti, sebab isnin 30hb ade miting penting. so, minggu sebelum raye tu, confirm cuti dibekukan. takpela, balik lepas raye je la. balik kampung sdiri, rumah sendiri lagi best.. lagipun kat dungun boleh makan seafood puas-puas. boleh beli sotong besar, ketam, udang..ikan fresh dari laut..rindunye...rindu bau udara laut..

sambil melayan kebosanan, teringat kat sepupu-sepupu yang dah bertahun tak berhubung apatah lagi jumpe. tiba-tiba terfikir nak menGoogle. akhirnya terjumpa blog hamidah, asmad, hamdi, atikah, wife abang mie jauh di benua lain..abang mie dan wife accident tgh tahun haritu. mujur selamat. bila bace blog hamidah dan atikah, kagum sangat. beza betul haluan hidup kita. saya hanya insan biasa tak seperti mereka. moga Allah melindungi dan merahmati mereka.

pastu Google name onie lak, terjumpa kat list temuduga PPTM F29 kat Kuala Terengganu. temuduganya dah lepas pun.21 oktober. hehe..apepun gudLuck..lame x jumpe onie, dah 4 tahun lebih kot..

ade gak google kak liza, tapi terjumpa facebook orang lain, nama sama. pastu dah malas dah nak cari..lain kali la pulak sambung menGoogle cousin-cousin..

buat cousin-cousin ku, walau saya tak rapat dengan kamu, mungkin agak sombong, tapi saya ambil tahu tentang kamu, sekadar untuk mengetahui perkembangan. biarlah saya jadi silent reader..(bukan nak menyibuk macam sesetengah orang tu, siap pasang spy lagi..menyakitkan hati betul. now masih hantar spy kejar saya lagi ke?pegi spy anak sendiri lagi baik maaa.....)

Salam rindu daripada saya. Di sini saya mengambil kesempatan memohon maaf andai terlajak kata tersilap bicara pada kamu semua.

**ayat skema amat dalam post ini..hehee...


perihal sofa


Bulan Julai 2009, family saya datang ke rumah ni..4 hari 2 malam..jenuh diorang naik turun tangga. maklumlah takde lif dan rumah ni kat tingkat 3.

bila dah balik Terengganu, ade la sorang budak kecik ni asik termenung..pastu tanye ma dan ayah..

"ayah..sebabpe rumah kaklong takdok kerusi?adik pegi kene duk atas lantai je.."



"ma..bile kaklong nak beli kerusi/rumah kaklong takdok kerusi.adik kene duk atas lantai.."

bile cal.."kaklong dah beli kerusi ke?" aduiii..budak ni..boleh lak dia fikir dan teringat lagi umah sewa saya ni takde kerusi..

adik...bile kaklong kaye raye nanti, bukan je kerusi sofa, meja makan, almari besar, katil besar, semua kaklong beli..hehe..sabar ye...

Si PUTIH



"adik nak si putih adik...kaklong ambik la si putih adik.."

bile dah ambik, terus dipeluk dan dicium puas2.."sayang si putih.."

si putih ade 2, satu kat rumah sewa ni, satu lg suha dah bawak balik kampung mase raya puasa lepas. bile hanif nampak, terus dia peluk-peluk, cium-cium dan panggil siputih..mengaku hak dia pulak tu. sebenarnye si putih ni hadiah untuk pembelian tayar michelin. saya tukar 2 buah tayar dapat se"biji/ekor" siputih. lagi satu siputih, dapat hadiah...sbbtu la ade dua..tapi sebab hanif syg sgt siputih tu, terpaksalah tinggalkan kt kampung..ape khabar si putih kat kampung ye?masih putih lagi ke? ke hanif dah rendam cat kaler lain? kalo dah tukar kaler lain, xleh panggil si putih lagi la...

** lagi satu siputih yang hanif sayang sangat-sangat, kereta viva din..siap panggil 'Viva Adik'..suke betul dia kalau dapat peluk siputih dalam keter viva..sekejap je dukdlm viva, bleh tertido sama siputih..

Friday, November 20, 2009

amat BENCI perempuan itu!!!

sejak akhir-akhir ni makin membuak-buak rasa benci pada pompuan..kalo ternampak kat mana-mana je pun, kt kedai mkn, kt tepi jalan, kt tepi tangga, rase nak sepak-sepak, bunuh je dorg. lagi-lagi yang menggedik-gedik,terjerit-jerit, muke macam tempoyak, tapi pakai seksi habis (ade yang jenis pakai tiub dan seluar dalam je g lepak kedai mamak,bertanding merokok kat kedai makan, lepak-lepak gn lelaki), sakit betul mata memandang.

tu belom lagi jenis yang pantang tgk lelaki dahi licin, terus menggedik nak ngorat....

kalo indon, vietnam, cine, india tu xdelah menyemak sgt, ni MELAYU...adui rosak betul budak-budak zaman sekarang. minta-mintalah adik-adik dan keluargaku dilindungi dari segala keROSAKan ini.

** myLuv panggil budak2 spesies ni budak terencat

Thursday, November 19, 2009

Tentang PUTIH

20 November 2009, diramalkan KL akan mengalami 'Winter Storm' pada jam 7 malam. Betul ke?macam tak caye je..Winter storm, salji, hujan batu...teringat lak scene dalam filem The Day After Tomorrow..


Mungkin ke? Lagipun cuaca amat-amat sejuk akhir-akhir ni. Otak rase mcm beku, tangan terketar2, aduii sejuknya..terkenang situasi lalu

Situasi 1.
A: kenapa kat bangunan XXX suka nak membazir pasang aircond kuat-kuat padahal staf semua terketar-ketar sejuk ye?

B: sebab nak jadi macam kat negara omputih. sejuk je..rase macam dalam salji.

B: nanti kulit boleh jadi putih..

A: takkannnnlaaaa.....




Situasi 2.
C: adli nak mandi nak pakai sabun banyak-banyak sebab nak jadi putih..

Saturday, November 14, 2009

Doa mengelakkan malapetaka (ayat penggerak)

Satu doa yang saya hafal dan amalkan setiap, doa yang mudah dan ringkas, namun banyak manfaat jika diamalkan setiap hari.

Doa yang saya maksudkan ialah seperti yang terdapat dalam sabda Rasulullah s.a.w. berikut;


Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan sepanjang hari tersebut.Tapi selalunya saya baca masa nak kunci pintu rumah, nak keluar dari rumah, nak drive pergi dan balik kerja dan masa nak cari parking. InsyaAllah selamat dari segala kemudaratan dan dipermudahkan segala urusan.

Saya mula tau doa ni masa tahun 2005 dulu, masa nak ambil test JPJ, ma saya (mak) suruh amalkan doa ni supaya dipermudahkan urusan. Mase test tu, dahla masa nak test naik bukit, tersilap masuk gear 3, x dapat naik, percubaan ke 3 baru masuk gear 1 dan selamat. Mase test kat jalanraya hampir-hampir tak lulus, tapi agaknye sebab tak berhenti baca doa ni, pegawai JPJ tu lembut hati bagi lulus.
Kalau nak pergi interview pun saya akan baca doa ni banyak kali. Mudah dapat keje. Serius ni..cubelah..

Kat bawah ni doa yang selalu saya amalkan:


Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh mengerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya.

Antara manfaat yang kita perolehi dgn amalkan doa ini:
• Terhindar Daripada Bahaya
• Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan
• Terhindar Daripada Sihir
• Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Friday, November 13, 2009

2012: Beginning of the End or Why the World Won't End?


Remember the Y2K scare? It came and went without much of a whimper because of adequate planning and analysis of the situation. Impressive movie special effects aside, Dec. 21, 2012, won't be the end of the world as we know. It will, however, be another winter solstice.

Much like Y2K, 2012 has been analyzed and the science of the end of the Earth thoroughly studied. Contrary to some of the common beliefs out there, the science behind the end of the world quickly unravels when pinned down to the 2012 timeline. Below, NASA Scientists answer several questions that we're frequently asked regarding 2012.

Question (Q): Are there any threats to the Earth in 2012? Many Internet websites say the world will end in December 2012.
Answer (A): Nothing bad will happen to the Earth in 2012. Our planet has been getting along just fine for more than 4 billion years, and credible scientists worldwide know of no threat associated with 2012.

Q: What is the origin of the prediction that the world will end in 2012?
A: The story started with claims that Nibiru, a supposed planet discovered by the Sumerians, is headed toward Earth. This catastrophe was initially predicted for May 2003, but when nothing happened the doomsday date was moved forward to December 2012. Then these two fables were linked to the end of one of the cycles in the ancient Mayan calendar at the winter solstice in 2012 -- hence the predicted doomsday date of December 21, 2012.

Q: Does the Mayan calendar end in December 2012?
A: Just as the calendar you have on your kitchen wall does not cease to exist after December 31, the Mayan calendar does not cease to exist on December 21, 2012. This date is the end of the Mayan long-count period but then -- just as your calendar begins again on January 1 -- another long-count period begins for the Mayan calendar.

Q: Could a phenomena occur where planets align in a way that impacts Earth?
A: There are no planetary alignments in the next few decades, Earth will not cross the galactic plane in 2012, and even if these alignments were to occur, their effects on the Earth would be negligible. Each December the Earth and sun align with the approximate center of the Milky Way Galaxy but that is an annual event of no consequence.

"There apparently is a great deal of interest in celestial bodies, and their locations and trajectories at the end of the calendar year 2012. Now, I for one love a good book or movie as much as the next guy. But the stuff flying around through cyberspace, TV and the movies is not based on science. There is even a fake NASA news release out there..."
- Don Yeomans, NASA senior research scientist


Q: Is there a planet or brown dwarf called Nibiru or Planet X or Eris that is approaching the Earth and threatening our planet with widespread destruction?
A: Nibiru and other stories about wayward planets are an Internet hoax. There is no factual basis for these claims. If Nibiru or Planet X were real and headed for an encounter with the Earth in 2012, astronomers would have been tracking it for at least the past decade, and it would be visible by now to the naked eye. Obviously, it does not exist. Eris is real, but it is a dwarf planet similar to Pluto that will remain in the outer solar system; the closest it can come to Earth is about 4 billion miles.

Q: What is the polar shift theory? Is it true that the earth’s crust does a 180-degree rotation around the core in a matter of days if not hours?
A: A reversal in the rotation of Earth is impossible. There are slow movements of the continents (for example Antarctica was near the equator hundreds of millions of years ago), but that is irrelevant to claims of reversal of the rotational poles. However, many of the disaster websites pull a bait-and-shift to fool people. They claim a relationship between the rotation and the magnetic polarity of Earth, which does change irregularly, with a magnetic reversal taking place every 400,000 years on average. As far as we know, such a magnetic reversal doesn’t cause any harm to life on Earth. A magnetic reversal is very unlikely to happen in the next few millennia, anyway.

The Blue Marble: Next GenerationEarth, as seen in the Blue Marble: Next Generation collection of images, showing the color of the planet's surface in high resolution. This image shows South America from September 2004. Q: Is the Earth in danger of being hit by a meteor in 2012?
A: The Earth has always been subject to impacts by comets and asteroids, although big hits are very rare. The last big impact was 65 million years ago, and that led to the extinction of the dinosaurs. Today NASA astronomers are carrying out a survey called the Spaceguard Survey to find any large near-Earth asteroids long before they hit. We have already determined that there are no threatening asteroids as large as the one that killed the dinosaurs. All this work is done openly with the discoveries posted every day on the NASA NEO Program Office website, so you can see for yourself that nothing is predicted to hit in 2012.

Q: How do NASA scientists feel about claims of pending doomsday?
A: For any claims of disaster or dramatic changes in 2012, where is the science? Where is the evidence? There is none, and for all the fictional assertions, whether they are made in books, movies, documentaries or over the Internet, we cannot change that simple fact. There is no credible evidence for any of the assertions made in support of unusual events taking place in December 2012.

Q: Is there a danger from giant solar storms predicted for 2012?
A: Solar activity has a regular cycle, with peaks approximately every 11 years. Near these activity peaks, solar flares can cause some interruption of satellite communications, although engineers are learning how to build electronics that are protected against most solar storms. But there is no special risk associated with 2012. The next solar maximum will occur in the 2012-2014 time frame and is predicted to be an average solar cycle, no different than previous cycles throughout history.

Source: 2012: Beginning of the End or Why the World Won't End?

2012 – A Scientific Reality Check

There apparently is a great deal of interest in celestial bodies, and their locations and trajectories at the end of the calendar year 2012. Now, I for one love a good book or movie as much as the next guy. But the stuff flying around through cyberspace, TV and the movies is not based on science. There is even a fake NASA news release out there… So here is the scientific reality on the celestial happenings in the year 2012.

Nibiru, a purported large object headed toward Earth, simply put - does not exist. There is no credible evidence - telescopic or otherwise - for this object's existence. There is also no evidence of any kind for its gravitational affects upon bodies in our solar system.


I do however like the name Nibiru. If I ever get a pet goldflish (and I just may do that sometime in early 2013), Nibiru will be at the top of my list.

The Mayan calendar does not end in December 2012. Just as the calendar you have on your kitchen wall does not cease to exist after December 31, the Mayan calendar does not cease to exist on December 21, 2012. This date is the end of the Mayan long-count period, but then – just as your calendar begins again on January 1 - another long-count period begins for the Mayan calendar.

There are no credible predictions for worrisome astronomical events in 2012. The activity of the sun is cyclical with a period of roughly 11 years and the time of the next solar maximum is predicted to occur in the period 2010 – 2012. However, the Earth routinely experiences these periods of increased solar activity – for eons - without worrisome effects. The Earth’s magnetic field, which deflects charged particles from the sun, does reverse polarity on time scales of about 400,000 years but there is no evidence that a reversal, which takes thousands of years to occur, will begin in 2012. Even if this several thousand year-long magnetic field reversal were to begin, that would not affect the Earth’s rotation nor would it affect the direction of the Earth’s rotation axis… only Superman can do that.

The only important gravitational tugs experienced by the Earth are due to the moon and sun. There are no planetary alignments in the next few decades, Earth will not cross the galactic plane in 2012, and even if these alignments were to occur, their effects on the Earth would be negligible. Each December the Earth and Sun align with the approximate center of the Milky Way Galaxy but that is an annual event of no consequence.

The predictions of doomsday or dramatic changes on December 21, 2012 are all false. Incorrect doomsday predictions have taken place several times in each of the past several centuries. Readers should bear in mind what Carl Sagan noted several years ago; "extraordinary claims require extraordinary evidence."

For any claims of disaster or dramatic changes in 2012, the burden of proof is on the people making these claims. Where is the science? Where is the evidence? There is none, and all the passionate, persistent and profitable assertions, whether they are made in books, movies, documentaries or over the Internet, cannot change that simple fact. There is no credible evidence for any of the assertions made in support of unusual events taking place in December 2012.

Written by Don Yeomans, NASA senior research scientist
Source: NASA 2012 – A Scientific Reality Check

2012.. Disaster or New Era


2012: Mungkinkah akan berlaku kemusnahan dunia pada 2012? Antara persoalan yang membelenggu akhir2 ni. Semalam (12 November 2009) filem 2012 dah ditayangkan kat panggung. Sebenarnye dua tiga bulan sudah saya ade download dokumentari tentang 2012 ni. Bile tgk rase insaf. Tapi bimbang jugak kalau-kalau terpesong akidah disebabkan banyak maklumat tentang doomsday ni. Lepas tgk dokumentari tu terus delete. Malas nk simpan.

Hari ni dari pagi (selepas menyelesaikan urusan kerja) asyik meng'Google' tentang '2012'. Melompat dari satu forum ke forum lain, blog ke blog, dan akhirnya ke laman web NASA.

Kalendar kaum Maya (kaum yang bijak pandai dalam bidang matematik dan astronomi) berakhir pada 21 Disember 2012. Ada beberapa ramalan (kaum lain) yang menyatakan dunia akan kiamat pada tahun 2012. Setakat mana kebenarannya, hanya Tuhan yang tahu.

Planet X/Planet Nibiru/Planet Merah. Ada pulak post yang menyatakan pada tahun 2012 planet Nibiru akan lalu berdekatan dengan orbit bumi dan akan menyebabkan berlakunya malapetaka pada bumi. Namun setelah membaca artikel 2012 – A Scientific Reality Check dan 2012: Beginning of the End or Why the World Won't End? kesimpulannya janganlah terlalu percaya pada rumours2 yang tersebar kat internet.

Apapun, amalkanlah doa ni, moga dipermudahkan segala urusan dan dijauhkan segala malapetaka.


Wednesday, November 11, 2009

Kemalasan Melampau

Dah lama tak menulis kat blog..dua bulan..malas menguasai diri..Nantila kalo rajin bleh update balik..Sekarang masih kat opis...Tgh buat preparation utk miting esok..

Monday, August 31, 2009

Taman Bukit Jalil & Konsul Masa

** Gambar jd pecah2 sbb gambar besar di"compress". Gambar asal 2000x3000px.




















Putrajaya


Wednesday, August 5, 2009

Rabbit Leg.. Give me Luck!


The rabbit foot began its lucky trend because of the rabbit's ability to reproduce, the rabbit's foot became a symbol of fertility.

By owning a rabbit's foot as a talisman, you would have vital connections with many powerful forces.

A left rabbit hind foot, carried in the left pocket after having been removed from a rabbit that was killed during a full moon by a cross-eyed person is truly lucky. The foot is considered a powerful charm against evil because the rabbit's strong hind legs

Added bonus: In Wales an old belief is that a new-born child rubbed all over with a rabbit's foot will be lucky for life.

Monday, August 3, 2009

Dan Sebenarnya...

Tiap kali bukak blog proRef, salu ade lagu "Dan Sebenarnya"...apa istimewanya lagu Yuna ni ekk..
Dan, apa kena mengena Yuna dan Reformasi?


Ada sape2 tau?




Hantu itu gembira jugakah?


Aduii...sakit perut tahan gelak.... Sebab tu la saya tak tahan jadi cikgu.. Ni baru karangan bahasa melayu..blom lagi dlm BI...teringat zaman tlg umie Za check kertas jawapan exam english darjah dua zaman dulu kala...

Tuesday, July 28, 2009

Friday, July 3, 2009

Picnic at Sungai Gabai Waterfall

Weekend. Plan nak gi picnic..bwk barang2 utk masak MIX chicken+sausage+potatoes. Banyak gak barang yg dibawa. Dapur, kuali, periuk...pinggan mangkuk, bahan2 basah...Posing dulu kat keter dgn botol air..

Jumpe je tempat yang sesuai, terus letak brg2 dan bersiap utk masak.

French Fries:
Mula2 basuh kentang, potong panjang2.

Rebus kentang sampai empuk. Masukkan garam sket dalam air rebusan tu.



Bila dah empuk, toskan kentang.

Goreng kentang.Bila dah masak, toskan skali lagi.

Ayam:
Potong bawang, mayang halus2. Potong cili halus2. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili.

Guna ayam cincang(beli yang dah siap dikisar). Kalau nak gune daging pun boleh.
Bila bawang dah naik bau, masukkan ayam kisar. Goreng smpai masak.
Kentang goreng, sosej goreng n ayam. Campurkan semua bahan tu, pastu tambah sos dan mayonis...Sedia untuk dihidang..