Earth Hour 2011: It's time to go beyond the hour

Friday, November 18, 2011

Fortuneteller - Li Zhiyi

I live at the head of the Yangtze River,
You live at its mouth,
I think of you constantly but never see you,
Though we drink the same Yangtze water.
When will this river rest?
When will my pain end?
If your feelings are just the same as mine,
We’ll never stop longing for each other.

Sungai Yangtze
 

Thursday, November 17, 2011

Demam Turn Left Turn Right

Hari isnin lepas tertengok satu filem, tajuk filem "Turn Left Turn Right..oohh...sungguh jatuh hati pada sajak ni lepas tengok filem tu. okeh...kita abadikan sajak ni dalam blog ini..hehe...sekarang ada misi baru: nak mendownload filem ini...







Love at First Sight
by Wislawa Szymborska  

Both are convinced
that a sudden surge of emotion bound them together.
Beautiful is such a certainty,
but uncertainty is more beautiful.

Because they didn't know each other earlier, they suppose that
nothing was happening between them.
What of the streets, stairways and corridors
where they could have passed each other long ago?

I'd like to ask them
whether they remember-- perhaps in a revolving door
ever being face to face?
an "excuse me" in a crowd
or a voice "wrong number" in the receiver.
But I know their answer:
no, they don't remember.





They'd be greatly astonished
to learn that for a long time
chance had been playing with them.

Not yet wholly ready
to transform into fate for them
it approached them, then backed off,
stood in their way
and, suppressing a giggle,
jumped to the side.

There were signs, signals:
but what of it if they were illegible.
Perhaps three years ago,
or last Tuesday
did a certain leaflet fly
from shoulder to shoulder?
There was something lost and picked up.
Who knows but what it was a ball
in the bushes of childhood.

There were doorknobs and bells
on which earlier
touch piled on touch.
Bags beside each other in the luggage room.
Perhaps they had the same dream on a certain night,
suddenly erased after waking.

Every beginning
is but a continuation,
and the book of events
is never more than half open.

-translated by Walter Whipple

sajak ni ditujukan buat ila..;-) 


Kat bawah ni adalah movie reciew daripada spcnet:


A couple met thirteen years ago at a park on a school trip. The guy (Takeshi Kaneshiro) fell in love with the girl (Gigi Leung) and followed her around the playground. He would ride the merry-go-round with her (sitting a few horses behind her) and help rescue her notes when they fell into the pond. Gigi fell in love with the shy boy and asked for his number on the train ride home. Unfortunately, being the absent-minded person she was, she forgot to take her bag with her when she left the train. Both remember one another only by the numbers on their school uniforms and carry the memories of their day at the park for thirteen years.
It is also thirteen years later that they meet at the same pond, one a struggling violin player (Takeshi), the other a translator who translates Polish novels and poems into Mandarin. He once again rescues her notes from the pond. They start talking, in the process realizing that they had been carrying a torch for each other for the past thirteen years. Unfortunately, various events – one “heaven or fate”, the other man-made - conspired to keep them apart. They carry with them the hope that they can meet once more and are willing to wait another thirteen years before they meet again. So do they meet again?

sangat toucchinggg kan kan kan?.....

Tuesday, October 18, 2011

Friday, August 19, 2011

D'19th of Ramadhan


Cepatnya masa berlalu...hari ni dah hari ke 19...lagi 10 hari nak raye...

Tuesday, August 16, 2011

Iklan Puasa Negara Seberang

Siang


Malam

siang dipendam malam balas dendam?

Monday, August 15, 2011

Nak masak ape ye hari ni?

baru pukul 1.25 tghri..perut dah berbunyi..lapar...bukannye tak sahur tadi...

semalam banyak beli barang dapur...so hari ni cadang nak masak udang (xtau lagi udang nak masak ape), masak lemak ikan masin (bestnyee...), dan bayam goreng ngan udang geragau..dah bosan selalu masak tumis bayam ..

lagi 3 jam..nikmati gambar2 ni dulu la...dah terbau masakan2 ni..
my hubby pulak request nak makan ni...tapi hari kerja tak sempat la nak masak...

Lepas ni nak masak ape pulak ye? Kena listkan dulu:
1. Ayam percik
2. Udang goreng butter
3. Tomyam Udang + Ayam
4.  ..... apa lagi ekk? 
5. siakap steam...tp kene tangkap siakap dulu..kalo buat udang steam boleh tak?

Update 16 Ogos 2011:
Semalam dah masak 3 bayam goreng, masak lemak ikan masin dan udang masak petai...best sangat walaupun pedas melampau...kuah ikan masin ade lagi, hari ni nak tambah ikan masin la...ni gambar lauk yang dimasak semalam..gambar tercomott sebab dah tengah makan baru teringat nak ambil gambar..




Wednesday, August 3, 2011

Duit Syiling Baru Mencerminkan Keunikan Malaysia

Teringat zaman dulu-dulu kalau ada duit baru tak kira la kertas ke, syiling ke..misti nak simpan, lipat elok-elok konon jadi antara orang paling awal dapat duit tu berbanding kawan-kawan..kalau duit syiling pulak siap masuk kat album..dari situ muncul la hobi menyimpan duit syiling lama dan dari negara lain..semua simpan kat album..tapi sayang dulu takde kamera, kalau tak mesti dah ambil gambar. syiling-syiling tu sekarang ni dah hilang ntah kemana...tak tau la kalau-kalau adik-adik kecik tolong simpan dalam tabung dorang..haha...

okeh...sekarang ni nak review sket pasal duit syiling baru Malaysia yang bertemakan "Keunikan Malaysia" bercirikan motif seni kraftangan tradisional dan keindahan flora dan fauna negara. Untuk tak membuatkan lari maksud, saya kopipes dari laman web Bank Negara Malaysia.

Ciri-Ciri Am


Bahagian hadapan setiap denominasi memaparkan motif berbeza, 14 titik untuk melambangkan 13 negeri dan Wilayah Persekutuan dan (kecuali duit syiling 50 sen) lima garis mendatar bagi menggambarkan prinsip-prinsip Rukun Negara. 

Bahagian belakang duit syiling pula memaparkan motif Bunga Raya atau Rosa-sinensis, iaitu bunga kebangsaan Malaysia, tahun penempaan, nilai muka duit syiling dan perkataan 'BANK NEGARA MALAYSIA'.

1. Duit Syiling 50 sen - Motif Sulur Kacang

Motif sulur kacang pada duit syiling 50 sen amat terkenal kerana sering digunakan oleh para pengukir dalam seni ukiran kayu dan perak mereka. Kelembutan lingkaran dan juntaian pokok kacang tergambar dalam ukiran pada barang kemas, peti, dan juga pada bahagian-bahagian rumah kayu tradisional seperti muka pintu, bingkai tingkap serta panel kayu pada dinding rumah. Garisan halus pada latar belakang motif merupakan sebahagian daripada ciri keselamatan.

Ciri Keselamatan:
Image pendam duit syiling 50 sen akan kelihatan apabila duit syiling tersebut disendeng pada sudut yang berlainan.


2. Duit Syiling 20 sen - Motif Bunga Melur


 Bunga melur mendapat tempat yang istimewa dalam kebudayaan tiga kaum utama di Malaysia. Keharuman bunga ini menjadikannya sebagai satu elemen penting dalam majlis tradisional seperti majlis perkahwinan dan acara keagamaan. Motif bunga melur juga sering terdapat pada hasil kesenian dan pertukangan tangan tradisional seperti sulaman dan ukiran perak. Pada duit syiling 20 sen baharu ini, bunga melur dipaparkan dengan berlatarkan motif kain destar siga.

3. Duit Syiling 10 sen - Motif Orang Asli



 Orang Asli di Malaysia cukup terkenal dengan kemahiran seni anyaman daun-daun dan tumbuhan setempat untuk dijadikan perhiasan seperti hiasan kepala, selempang dan skirt yang dipakai di upacara dan majlis tradisional. Setiap kaum memiliki corak anyaman tersendiri yang lazimnya diilhamkan daripada sistem kepercayaan dan persekitaran mereka. Duit syiling 10 sen baharu mengabadikan seni warisan ini dalam bentuk corak anyaman unik suku kaum Mah Meri di Semenanjung Malaysia.

4. Duit Syiling 5 sen - Motif Destar Siga


Kain destar siga merupakan sejenis tenunan kain asli suku kaum Kadazan Dusun di Sabah. Ia biasanya dijadikan sebagai hiasan kepala dalam majlis tradisi mereka. Kain hiasan kepala ini ditenun terutamanya dengan benang hitam dan diserikan dengan benang pelbagai warna bercorak geometri serta motif yang diilhamkan daripada flora dan fauna. Dengan berlatarkan motif sulur kacang, destar siga menjadi corak utama pada duit syiling 5 sen baharu.

-------------------------------------------------------------


 Setakat ni belum jumpa lagi syiling baru ni..so belum berkesempatan nak belek betul-betul..tapi saya amat tertarik dengan syiling 50sen tu...cantik kann?:-)

Friday, July 29, 2011

Tuesday, May 31, 2011

Kuarters Part 3: Proses Pengambilan Kunci & Lakaran Pelan

Untuk memudahkan urusan kemasukan kuarters, saya listkan apa yang perlu dibuat..

1. Bayar bil air kat SYABAS Sepang (Bandar Baru Salak Tinggi) 


Dokumen diperlukan: Salinan IC, Salinan  Surat Tawaran.

Sepang Office
No 29, Jalan 6 Kosmopleks
Salak Tinggi
43900 Sepang
Selangor Darul Ehsan
Tel : 03-8706 1154 /03-8777 4000
Fax : 03-8706 1187

2.  Beli Setem HASIL
Dekat Bandar Baru Salak Tinggi tu ada Pejabat Pos. Boleh beli 2 keping Setem Hasil bernilai RM10.00, Semua RM20.00. 1 keping untuk ditampal kat Borang Perjanjian Kuarters (Cover Biru), dan satu lagi untuk ditampal kat borang TNB.


3. Bayar bil elektrik kat TNB Anjung, Presint 1 Putrajaya
Anjung Presint 1 Putrajaya  terletak di tepi Bulatan Putrajaya antara Kompleks E dan Kompleks D. TNB Anjung ni terletak di Aras 3, untuk memudahkan terus naik lif ke aras 3. Kalau naik escalator, kena terpusing pusing cari. Keluar dari lif, jalan sket, TNB di sebelah kanan. Kena isi borang dulu, baru ambil nombor giliran. Masa meunggu di tempat ni lama sangat..masa saya gi semalam 45 minit baru selesai segala urusan. Kalau boleh, cuba ambil nombor dulu, baru isi borang. isi borang tu sket je pun..2 page je..

Dokumen diperlukan: Salinan IC, Salinan  Surat Tawaran, Setem Hasil RM10.00.

Dah settle boleh gi je Kompleks JPM. Kat Pos Pengawal sila minta Pass untuk ke BPH, Bangunan B3.

4. Bayar Deposit Kuarters di Kaunter BPH
Sila ambil PERHATIAN, Kaunter BPH terletak di Bangunan B1.

Dokumen Diperlukan: Tunjukkan Surat Tawaran Asal.

Sediakan bayaran sebanyak RM300. Lepas dah buat bayaran resit akan diberi. PERINGATAN: Sila Fotostat sendiri RESIT sebanyak 1 salinan untuk dibawa ke BPH Unit Kuarters.

Bagi yang terlupa nak beli Setem HASIL, boleh jugak beli kat Pejabat Pos di Bangunan B1 Kompleks JPM.

Dah settle semua, boleh la terus ke Bangunan B3.

5.  Urusan Pengambilan Kunci
Unit Kuarters di Aras 4. Submit segala dokumen yang diperlukan kat Kaunter;
  • Salinan IC
  • Salinan Sijil Nikah (Kalau dah kawen)
  • Resit SYABAS
  • Resit TNB
  • Setem Hasil RM10.00
  • Resit Pembayaran Deposit Kuarters dan 1 Salinan
  • Borang-Borang yang dilengkapkan.
Kalau semua dokumen lengkap, lepas semakan pihak BPH akan bagi kunci terus. Alhamdulillah semalam segala urusan berjalan lancar dan saya dah dapat kunci. Thanks to Pn MungeeLily yang temankan saya selesaikan segala urusan. Walau penat dan lapar sebab lama menunggu di Anjung, tapi lily tetap cool..ehheee..

Malam tadi, saya sempat ke unit kuarters..tengok rumah, bergelap (elektrik belom sambung lagi, akan diproses dalam 2 hari bekerja.), cuma guna lampu kat hendset.. So hasil lawatan semalam saya siapkan lakaran pelan bagi Kuarters 5R6, Presint 5. Lebih kurang macam ni la.. Ukuran dan bentuk mungkin tidak tepat. Ingat ingat lupa je..(Klik untuk paparan lebih jelas)
Nota: Untuk memudahkan proses, selepas ambil surat tawaran kuarters di Blok B3, boleh terus buat pembayaran deposit di Kaunter Pembayaran BPH di Blok B1. Lepas tu boleh gi fotostat resit pembayaran deposit kat mana-mana...uruskan bil air dan elektrik..baru kembali ke BPH dengan dokumen lengkap..