Earth Hour 2011: It's time to go beyond the hour

Sunday, March 6, 2011

Hari Kraf Kebangsaan: Kraf Menjana Ekonomi

 

Dah dua kali pergi ke HKK ni, last week saje-saje je pergi sebab konon nak beli brooch untuk kebaya, tapi tak beli pun. Brooch kebaya kat Jualan JPM lagi murah.. Akhirnya kami beli labu sayong..Warna hitam, saiz agak besar dan warna oren bata. Kenapa beli labu sayong? Tertarik sebab teringat dolu-dolu mase kecik2, ade labu sayung kat rumah kat kampung..tapi dah lama tak nampak..mesti ada sape-sape pecahkan la tu...ke saye yang pecahkan?tak kot...hehe..takpela, beli untuk hadiahkan kat ayah & ma..

Tadi pulak pergi sekali lagi sebab nak tambah pearl kat gelang..nak bagi panjang sket.. Singgah kat gerai pearl dari sabah, akak kat gerai tu recreate balik gelang tu, tambah pearl n beberapa aksesori...upahnye murah je...macam tak caye. Disebabkan upah murah, pastu saye pulak banyak songeh mase dia duk recreate gelang tu, kesian pulak kat dia nak bayar murah sangat. Jadi, untuk amik hati dia, saya puji-puji sket, pastu beli 3 pasang brooch utk ma, mya n aifaa..

Next: Wau Bulan
Picture: will upload later..betry kamera nikon n myTube abis..nak transfer kene recharge dulu..

Update: Gambar kat karnival kraf.


Brooch kebaya dari tembaga/silver 

Pearl sabah


Akak yang baik hati recreate gelang pearl saye

Gerai pearl..Cantik kann?

Congkak dari kayu.unik

Lukisan batik

Wau bulan dari kelantan. Wau besar(corak full) tu harga RM250, yang saiz sederhana harga RM100...dah ditempah

Ni wau contoh je..material kertas berat.takbleh naik

Wau bulan n wau daun

Wau daun dari Kedah



Buat apsu/tembikar dari selut/clay.

Kraf ukiran kayu


Kraftangan origami orang asli..cantik dan unik sangat.

Tengah tengok pakcik tu buat frame untuk wau

Suasana di Kompleks Kraf yang nyaman..








1 comment:

  1. nk tnya bila lagi ada hari kraf ni..sbb saya nk bli wau untuk projek sy..

    ReplyDelete