Earth Hour 2011: It's time to go beyond the hour

Saturday, March 19, 2011

Village by the Sea IV

Sedar tak sedar dah 11 hari berada di kampung..cepatnya masa berlalu..esok awal pagi dah nak balik KL sorang-sorang..lepastu terus ke KLIA.., baru lah balik ke rumah..kalau sempat kene singgah ke Taman Maluri hantar barang..adoi..mesti penat..

Citer pasal balik kampung, macam-macam aktiviti sempat dibuat..
Rabu - Awal pagi bertolak, singgah ke Gombak kejap. Lepastu terus gerak ke Dungun. Sampai kat rumah lepak-lepak ngan adik..Bosan sangat duk rumah dengan 2 orang adik je.. bawak balik hadiah untuk adik2, ayah dan ma. Hanif pulak tak sabar nak main wau bulan, siap merajuk dan panjat tangga tinggi-tinggi, konon nak ugut suruh kaklong nye bawak dia pegi pantai. [Flight hasli ditukar ke 12hb. Apelaa travel agency tu..hampeh betul..menyusahkan orang je]


Hujan lebat di highway sepanjang Pahang

Dah sampai ke Terengganu..alhamdulillah cuaca cerah.



Labu sayong yang dibeli kat HKK last week..

Khamis - Pagi duk rumah je, tengahhari Muhsin call suruh ambil dia kat sekolah..Bila sampai kat hostel punyelaa lame tunggu dia, adli dan hanif dah gi pusing-pusing kat blok asrama cari dia tapi tak jumpa (muhsin tak bawak henfon kat sekolah..) Lepastu ade sorang budak ni tanye nak cari sape, saye cakap la cari NizarMuhsin, terus budak tu wat pengumuman, satu sekolah bleh dengar..tak lama lepas tu datang la Muhsin dengan baju+seluar basah kuyup..bila ditanya, dia cakap dia tengah mandi kat kolah asrama..berenang...hempeh betul..bleh dia berenang dalam kolah sorang-sorang..kalau ape-ape jadi takde sape sedar..(air kolah tu tak diganti pun..maknanye nanti orang lain mandi air bekas dia mandi la..haha..)  Pastu singgah Nirwana jap beli kerang dan susu untuk baby kucing adli.



Nak balik dah pukul 1, so kami pergi la terus ke sekolah Aifaa, tapi dia blom balik lagi..so balik terus ke rumah. petang dalam pukul 6 damia sampai dari Kuala Terengganu. Baru la meriah sket rumah.


Jumaat - hari Jumaat aktiviti biasa ialah pergi pasar. Hari ni gi dengan 2 buah kereta sebab ayah ada mesyuarat. Jadi ayah balik dulu. Beli ayam, ikan, sotong, ape lagi ekk..dah lupee...haa..ma beli tulang..balik terus masak sup tulang...
Sup tulang..masak dalam periuk besar..

Tambah cili, daun nangka ke ape...nak bagi empuk..

besar...makan 4 orang pun tak habis..

ni hanif punyee..

nyummy...


Sabtu - Lupe...Hujan lebat..Duk rumah dan kat kedai je..Layan hanif main hujan..Sempat main hujan.. [He's now at Singapore. Flight 12am to Colombo..awak,stay safe..selamat pergi dan selamat kembali]


Ahad - Keluar ke Kuala Dungun..Pastu gi beli hadiah untuk farez..Sampai hari ni tak sempat lagi pun nak ke Pantai, cuma lalu je tepi pantai.tak singgah..sebab takutkan Tsunami..lagipun ombak besar semacam je..baik jangan dekat ngan pantai.[Flight to Madinah.. ]



Isnin - Awal pagi bermalas-malasan kat rumah. Dah tengahhari baru la bersiap. Bila nak masuk kereta, kereta kehabisan betry pulak..aduh..masalah betul..Pastu bermulalah operasi men'jumper' bateri kereta..Mujur ada banyak kereta kat rumah. Malas nak pakai kereta yang kita tak biasa sangat drive..dahla hari hujan. Dalam 20minit baru lah selesai..Terus start kereta, gerak ke KT. Mase otw ke KT, mesej kakna sebab dah janji nak gi sekali dengan dia ke rumah farez. Tapi kebetulan kakna ade hal pulak, dia suruh pegi dulu. Dahla tertinggal kad kat rumah..dah ingat-ingat lupe rumah farez kat mane..try cari..mujur jumpa..tapi aduhai..parking punyela payah nak dapat...Farez, next kenduri sila sediakan parking 4 tingkat ye..

sementara tunggu farez  & lily sampai, makan n sembang ngan cekgu ina from Kuantan..
 
Dah sampai tu tercari-cari farez..Call tak berjawab..rupenye pengantin tengah sibuk dengan outdoor photography..Lame tunggu, barulah dorang balik.Sempat sembang-sembang & dan ambil gambar..Farez cakap saye makin tinggi...tapi makin GEMUKKK..cesss...farez, dulu bukan kite same tinggi ke?awak dah makin pendek la tu..hahaaa..


 Balik dari kenduri farez, terus ke Batu 6 hantar Mea ke butik ZulFarisha Fashion Enterprise. Saye beli korset..tapi besar sket la saiz korset tu...saye jahit sket kat blkg bagi fit sket..hehe..Pastu gi kedai Cik Nan kat sebelah pulak..dah lame tak datang sini...last mase buat stiker penyu kat kereta..Syarikat Cik Nan dah maju skrg. Ade printer besar untuk buat banner..kad kahwen, pakej pembungkusan barang-barang, bunting, dan banyak lagi. Sebelahnye pulak Kedai Aksesori dan tinted kereta Umie Da..Dah jadi bussinessman/woman diorang sekarang.. 

Tak lama lepas tu saya aifa dan hanif ke Bandar Kuala Terengganu, nak ke  Pustaka Seri Intan, tapi sampai je kat PSI, kedai tu dah tutup pulak.Pastu terus jalan kaki ke kedai DBP kat seberang jalan untuk beli buku yang ma pesan. [Harga asal RM 59.90, tapi dapat less 10%] Ni hah bukunye..Dah lama ma nak beli buku ni..Akhirnya dapat gak.
Seni Jahitan Pakaian Pengantin oleh Rosita J. Fletcher

Lepas tu kami terus bertolak balik ke Dungun. Malang menimpa..Kat Marang tetiba ada bunyi pelik kat belakang kereta..Saya berhenti tepi jalan, tengok rupa-rupanya tayar kereta kempis. Pastu mulalah bersusah payah nak tukar tayar kereta..dahla cantik-cantik pakai baju kurung. Tengah2 nak tukar tayar tu ade 4 orang mat motor berhenti dan tolong. mujur la ade dorang..kalo tak naye nak tukar tayar sorang-sorang. Hanif pulak asyik cakap ""Malunye hanif, tayar pecah...buat malu hanif jee..." buat saya tergelak..Bila tengok tayar yang kempis tu, bukannye bocor, tapi pecah sepanjang 3 inci..aduh...duit lagi..kalo bocor bleh gamkan..ni dah pecah 3 inci kene la beli baru..hukhuk..Perjalanan diteruskan, tapi drive slow-slow sebab dah tak konfiden..Akhirnya sampai gak ke rumah pukul 7.30 malam..

Next..sambungan di next entry..

No comments:

Post a Comment